30 iunie 2009, Bucuresti - Ro.Tax.Law, forum de fiscalitate si legislatie internationala

Forumul Ro.Tax.Law a abordat cele mai fierbinti subiecte din domeniul financiar si legislativ al mediului de business din Romania. Investitori de top, bancheri, experti din domeniul finaciar si legislativ au dezbatut aspecte privind cele mai noi cerinte si modificari ale legislatiei romanesti.

Audienta a reunit reprezentanti ai Guvernului, lideri ai industriei locale si regionale, manageri de top, investitori si consultanti, reprezentanti ai celor mai mari firme de avocatura, companii de consultanta in strategii si cercetare, reprezentanti ai mass-media.

Luminita Ristea, Managing Partner Consulting R Group, a dezbatut tema Preturilor de transfer – realitate a reintegrarii comerciale europene sau tinta celor mai multe inspectii fiscale.

Se apreciaza ca mai mult de 60% din comertul mondial se deruleaza prin intermediul multinationalelor. Ceea ce inseamna o cifra cu multe sau foarte multe zerouri in coada, iar taxele si impozitele aferente ating si ele sume impresionante.

Politica preturilor tranzactiilor intragrup poate avea efecte importante asupra costurilor fiscale (penalitati sau dubla impunere), precum si asupra profitabilitatii si avantajului competitiv al companiilor de orice marime care au activitate internationala.
Problematica preturilor de transfer este abordata la nivel international de Ghidul Preturi de Transfer pentru Intreprinderile Multinationale si Administratii Fiscale, Conventia cadru pentru evitarea dublei impuneri si Codul de conduita al preturilor de transfer

In tara noastra legislatia specifica este reprezentata de Codul fiscal art.7 (definirea conceptului de parti afiliate), art. 11 (stabilirea pretului de piata intre parti afiliate), Codul de Procedura Fiscala art. 42 (reglementarea unor situatii fiscale), art 79 – alin. 2 (obligatia intocmirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer la solicitarea organelor competente), Hotararea 529/2007 (solutii fiscale individuale anticipate si acordul de prêt in avans), OP ANAF 222/2008 (continutul dosarului preturilor de transfer).

Nexia